Αλλάζουν όλα στις άδειες κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών

Την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή και το ξεμπλοκάρισμα περίπου 100 αιτήσεων για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχει σκοπό η νέα υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό ΦΕΚ Β΄ 3621/2014 και, όπως αναφέρεται στο πρώτο της άρθρο, «με την παρούσα σε εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, αντικαθίστανται οι Εθνικές απαιτήσεις για τη χορήγηση εγκρίσεων κυκλοφορίας σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φ.π.).»

Το άρθρο 2 αναφέρεται αναλυτικά στις εθνικές απαιτήσεις, που είναι:

1. Χημικός Έλεγχος φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Για τον χημικό έλεγχο δεν υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις σε εθνικό επίπεδο, πέρα από αυτές που απαιτούνται για τη καταχώρηση της δραστικής στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (EK) αριθ. 1107/09.

2. Βιολογικός Έλεγχος φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Για την αξιολόγηση των βιολογικών δεδομένων στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (EK) αριθ. 1107/2009, λαμβάνεται υπόψη η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή ορίζεται και διαμορφώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εθνική Συντονιστική Αρχή, καθώς και οι Οδηγίες του ΕΡΡΟ (Γενικές και Ειδικές), όπως αυτές ορίζονται και διαμορφώνονται.

3. Τοξικολογικός Έλεγχος φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Για τον τοξικολογικό έλεγχο όσον αφορά στην εκτίμηση των επιπέδων έκθεσης του χρήστη, του εργάτη, των παρευρισκομένων και των κατοίκων σε αγροτικές περιοχές, σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη οι οδηγίες της τελευταίας έκδοσης του κατευθυντήριου εγγράφου της EFSA «Guidance Document on Pesticide Exposure Assessment for Workers, Operators, Bystanders and Residents».

4. Έλεγχος Υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Ισχύουν, επιπλέον των αναφερόμενων στον Κανονισμό 544/2011 και στα σχετικά κατευθυντήρια κείμενα, ειδικές εθνικές απαιτήσεις για το αμπέλι, το βαμβάκι, τα αμπελόφυλλα και τις ζωοτροφές.

5. Έλεγχος για την Τύχη και Συμπεριφορά στο Περιβάλλον.

fitofarmaca


Πηγή: agro24