Ο σπόρος αποτελεί το θεμέλιο μιας επιτυχημένης καλλιέργειας...
"Αρχή ήμιση παντός", το γνωμικό αυτό ανήκει στον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα, εννοώντας πως η σωστή αρχή σε μια διαδικασία εξασφαλίζει τη μισή επιτυχία της. Η αρχή μιας καλλιεργητικής περιόδου, ανήκει στην σπορά για την εγκατάσταση της νέας φυτείας. Επομένως ο σπόρος που θα χρησιμοποιηθεί αποτελεί την πρώτη και βασική εισροή. Για τον λόγο αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία της καλλιέργειας.
"Ζιζάνια - Αναγνώριση, Μορφολογία, Βιολογία, Κατάταξη, Ζημιές, Ωφέλειες, Διαχείριση" το νέο βιβλίο του κ. Πέτρου Χ. Λόλα (M.Sc. - Ph.D.)
Η κατάστρωση προγραμμάτων αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ζιζανίων, απαιτεί απαραίτητα την αναγνώριση τους και μάλιστα από νωρίς - από το στάδιο του σπορόφυτου - και οπωσδήποτε η γνώση της βιολογίας και της οικολογίας του. Το καινούριο βιβλίο του κ. Πέτρου Χ. Λόλα, με τίτλο "Ζιζάνια - Αναγνώριση, Μορφολογία, Βιολογία, Κατάταξη, Ζημιές, Ωφέλειες, Διαχείριση" που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας εξετάζει όλα τα παραπάνω θέματα.
Η εκτιμηση της ποιότητας του βαμβακιού και οι παράγοντες που την καθορίζουν
Η ποιότητα του βαμβακιού είναι έννοια που καθορίζεται διαφορετικά για τον κάθε ενδιαφερόμενο και εκτιμάται με διαφορετικούς τρόπους. Άλλα είναι τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν τον εκκοκκιστή (κύτιο, μήκος ίνας, micronaire) και άλλα αυτά που ενδιαφέρουν τα κλωστουργία (αντοχή, λεπτότητα, ομοιομορφία, χρώμα, neps). H τελική διαμόρφωση της ποιότητας του βαμβακιού είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων...
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής του βαμβακιού, όταν το έδαφος έχει τη βέλτιστη εδαφική υγρασία, πρέπει να γίνει η προετοιμασία των χωραφιών ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ακολουθώντας τις κατάλληλες καλιεργητικές πρακτικές μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του πληθυσμού των εντόμων και των παθογόνων, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η δομή και η γονιμότητα του εδάφους. Έτσι, μπορούμε να περιοσρίσουμε πιθανές μελλοντικές προσβολές, επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η οποιαδήποτε ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.